Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України інформує щодо питання реалізації фруктів та овочів закладами роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час дії карантинних обмежень.

За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішній день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба COVID-19 може передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал . Крім того, немає жодних даних  про передачу вірусу через фрукти та овочі.

Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація фруктів  та овочів у закладах роздрібної торгівлі  харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідеміологічних вимог. Такими способами можуть бути:

  • або реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника
  • або фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торговій залі через продавця, за умови:
  • наявності у продавця особистої медичної книжки;
  • використання продавцем індивідуального захисту (маска, рукавички);
  • пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
  • дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;
  • забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торговельній залі;
  • реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі за умови:
  • забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);
  • забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);
  • забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку ( наприклад одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
  • забезпечити наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.

Заклади роздрібної  торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термічної обробки перед вживанням.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.

За інформацією Козелецького РУ ГУ

Держпродспоживслужби в Чернігівській області