Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України інформує щодо питання реалізації фруктів та овочів закладами роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час дії карантинних обмежень.
За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішній день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба COVID-19 може передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал . Крім того, немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі.
Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідеміологічних вимог. Такими способами можуть бути:
- або реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника
- або фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торговій залі через продавця, за умови:
- наявності у продавця особистої медичної книжки;
- використання продавцем індивідуального захисту (маска, рукавички);
- пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
- дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;
- забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торговельній залі;
- реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі за умови:
- забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);
- забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);
- забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку ( наприклад одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
- забезпечити наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термічної обробки перед вживанням.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.
За інформацією Козелецького РУ ГУ
Держпродспоживслужби в Чернігівській області