Управління Держпродспоживслужби зважаючи на напружену епізоотичну ситуацію в Україні щодо високопатогенного грипу птиці, з метою вжиття профілактичних заходів, проведення роз’яснювальної роботи серед населення громади інформує.
Пташиний грип - це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 - це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний у птахів і може бути причиною їхньої смерті. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.
Поширення грипу птиці.
Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними птахами чи іншими інфікованими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки, предмети догляду), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом.
Загальні характеристики захворювання
Грип птиці характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту і перебігає у вигляді епізоотій та ензоотій. Збудники пташиного грипу поділяють на віруси, що викликають високо- та низькопатогенний пташиний грип. Високопатогенний грип птиці (далі – ВПГП) – інфекційне захворювання, спричинене вірусом грипу типу A, підтипу H5 та H7 або будь-яким вірусом грипу типу. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна й дика перелітна птиця. Джерелом інфекції є хворі та перехворілі птахи, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Чинниками перенесення збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я. Механічні переносники: обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, синантропні птахи, дика перелітна птиця, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється в навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і пташиним послідом. Вірусоносійство в птиці, яка перехворіла, триває 2–3 місяці та більше. Інкубаційний період – 1–7 днів. В окремих випадках – від декількох годин до 7 діб і більше.
Лікування: високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!
Профілактика: використовують атенуйовані або інактивовані вакцини. Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно: здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці; здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів; інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів; на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду; притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території); утримувати різних види птахів окремо; виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами; не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці; проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням; забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах; проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території; проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом; дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).
За інформацією Козелецького РУ ГУ
Держпродспоживслужби в Чернігівській області
Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International License, якщо не зазначено інше