Відповідно до реформи харчування у закладах освіти з 1 січня 2022 року Білейківський заклад дошкільної освіти загального розвитку Козелецької селищної ради почав впроваджувати нове чотиритижневе сезонне меню.
Одним із ключових нормативних документів, що дав старт реформі системи харчування в дошкільному закладі, стала постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
В управлінні освіти, культури, сім'ї, молоді та спорту було створено робочу групу в складі методиста відділу освіти Тамари Ольховик і директорів закладів дошкільної освіти громади, що розробила примірне чотиритижневе сезонне меню (на зимовий період). За основу взяли примірне чотиритижневе сезонне меню, рекомендоване Міністерством охорони здоров’я, але довелося вносити зміни, враховуючи особливості роботи наших садочків. Переробили вечерю на підвечірок, додали 1 раз на тиждень традиційні молочні каші та випічку, замінили деякі страви, які не сподобалися дітям, наприклад, «Пастуший пиріг», використали деякі страви із «Збірника рецептур страв» Євгена Клопотенка. Кожен заклад мав можливість внести свої зміни та доповнення.
Розроблене меню було затверджено в Козелецькому управлінні головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.
Харчування дітей відповідно до нового меню смачне і різноманітне, протягом чотирьох тижнів страви не повторюються. Основні зміни в меню нашого закладу – це збільшення вживання овочів та фруктів, різноманітних салатів, кисломолочних продуктів; збільшення споживання птиці та риби, вживання хліба (цільнозернового); зменшення в раціоні картоплі, насичених жирів; обмеження вмісту цукру та солі в стравах. Дитячий раціон розширився за рахунок вживання кураги, чорносливу, родзинок, різного насіння, йогуртів, кефіру та інших продуктів.
Використовуютьсч для харчування дітей тільки сертифікованні продукти, кожного дня проводиться аналіз харчування і вносяться допустимі корективи.
Одна з найважливіших змін у харчуванні – його різноманітність. Меню містить як традиційні українські страви, так і популярні страви різних країн світу. Замість звичних блюд із тих самих продуктів у раціоні дітей з’явилися суп-пюре з квасолі зі сметаною, ньюкі картопляні, рис паелья, нагетси курячі, панкейки бурякові, чахохбілі з гречаною кашею, банош по-гуцульські, вертута з яблуком, гратен «Зебра» та багато іншого.
Протягом місяця працівники спостерігали за дитячою реакцією на пюре з гарбуза та бобів, на несолодкі напої, на каші з ягідними соусами. І на сьогоднішній день можна сказати, що ці страви стають звичними для дошкільнят. Ресторанні назви фалафель, болоньєзе, фішболи, мафіни, гратен, полента, чахохбілі, кнелі, фіратта діти запам’ятовують і розповідають про них вдома. Батьки вихованців також ознайомлені з новими нормами та новим меню. У вайбер-групі вихователі розміщують фотозвіти приготованих на день страв.
Поступово діти звикають до меншої кількості солі та цукру. Найбільше до вподоби сирні запіканки, м’ясні страви, котлети. А от припущені овочі, соуси із сухофруктів (чорносливу), печені яблука, моркву тушковану з чорносливом та подібне їдять гірше. І не тому що не смачно, а тому, що раніше такого не їли, не звикли до подібних страв. Тому важливо змалку прищеплювати культуру правильного і здорового харчування не тільки в закладах освіти, а і вдома.
Незважаючи на застаріле обладнання та велику кількість технологічних процесів для приготування однієї страви, а їх на один прийом 3-4, кухар вкладає душу у свою роботу, досягаючи мети – діти їдять нові страви із задоволенням!
За інформацією управління освіти,
культури, сім’ї, молоді та спорту
Козелецької селищної ради
Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International License, якщо не зазначено інше