У п’ятницю, 13 серпня, в м. Буча за ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської у співпраці з Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством економіки, Міністерством розвитку громад та територій, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, ДП «ПРОЗОРРО» та за підтримки громадської організації «Національна асоціація громадського харчування» відбувся перший регіональний форум «Реформа шкільного харчування».
Участь у форумі взяли керівники Київської, Житомирської, Чернігівської, Черкаської облдержадміністрацій, представники обласних управлінь освіти і науки та департаментів економіки, керівники територіальних громад, керівники місцевих органів управління освітою. Козелецьку селищну раду представляли начальник управління освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Алла Шидловська та заступник начальника управління – начальник відділу освіти Людмила Сенченко.
Перед присутніми у літньому театрі міського парку з вітальним словом виступила Олена Зеленська. Про реформу системи шкільного харчування, оновлення нормативної бази, безпечність та якість, ресурсне забезпечення, культуру здорового харчування говорили у своїх виступах міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Про ефективне управління організацією харчування на місцях, зокрема досвідом з реалізації пілотного проєкту «Якісне харчування – здорова дитина» у Київській області поділився голова Київської облдержадміністрації Василь Володін.
Програма заходу складалася з 5 тематичних панелей. Протягом дня у формі живого спілкування, обговорення, дискусій було розглянуто чимало актуальних на сьогодні питань щодо реформування на місцях системи шкільного харчування. Зокрема, обговорено питання забезпечення контролю за харчуванням, безпеки приготування та НАССР, проведення публічних закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти, проєктні підходи щодо переоснащення шкільних харчоблоків. До уваги учасників форуму було представлено успішні приклади інших країн та їх впровадження в Україні.
Про нове шкільне меню розповів засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко. А з новими технологіями приготування, зі створенням можливостей для забезпечення асортименту їжі ознайомив голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк. До речі, на сцені на очах у присутніх 5 кухарів за допомогою сучасної техніки приготували за рецептами Євгена Клопотенка повноцінний денний раціон із 7 основних страв для 650 людей протягом 45 хвилин. Ці страви учасники заходу скуштували та оцінили.
На завершення програми представники та експерти Міністерства економіки України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку громад та територій України, Антимонопольного комітету України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, ДУ «Професійні закупівлі», Директорату громадського здоров’я відповідали на питання керівників органів управління освітою громад. Найбільше питань було щодо фінансової підтримки реформи з боку держави.
За інформацією управління освіти,
культури, сім’ї, молоді та спорту
Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International License, якщо не зазначено інше